Tienda E-commerce Solution

Pozdrav svim čitaocima joomla.ba portala! Kako je ovo moj žurnalistički debi, nadam se da mi nećete zamjeriti ukoliko napravim koju grešku tu i tamo. Ako budete imali neka pitanja ili kritike (i pozitivne i negativne) slobodno ih pošaljite na bnisevic@dioscouri.com.

Piše: Bojan Nišević

Ovom prilikom ću vam predstaviti Joomla! ekstenziju pod  nazivo Tienda. Imam zadovoljstvo da učestvujem u razvoju tog projekta. Radi se o kompletnom e-commerce rješenju koje dolazi od dioscouri.com tima. Dioscouri.com je firma sa Menhetna (Nju Jork) specijalizovana za razvoj Joomla! ekstenzija i drugih Joomla! rješenja. Ako se pitate šta znači 'Dioscouri', osnivač i CEO kompanije Rafael Diaz-Tushman je navodno veliki zaljubljenik u grčku i rimsku mitologiju odakle je i izvukao to ime. :)

Joomla! i Tienda ekstenzija je sve što vam treba da bi ste uspješno napravili i vodili potpuno funkcionalan web shop! Iako je zvanično u beta verziji, Tienda je potpuno funkcionalna i stabilna. Tienda je potpuno novo, kompletno e-commerce rješenje izgrađeno od temelja, samostalno (ne kao fork ili bridge), koristeći Joomla! MVC Framework. Ova Joomla! ekstenzija, odnosno, komponenta omogućava da joj se vrlo lako promjeni i prilagodi front-end vizuleni izgled uz pomoć Joomla! šablona (templates). A i razni snabdjevači šablonima imaju izrađene gotove šablone prilagođene Tiendi (joomlabamboo, Joomla Praise and RocketTheme). Ideja vodilja pri stvaranju Tienda paketa je bila da se stvori alat kojim će administratori web shop-ova moći lako upravljati bez dodatnih komplikacija.

 

 

Dostupne su Community i Enterprise verzije Tiende. Zahvaljujući čarima otvorenog koda (Open Source) i kako Tienda Community verzija okuplja oko sebe sve brojniju zajednicu, nerijetko se desi da neka funkcionalnost koju ima Enterprise verzija bude razvijena i za Community verziju zahvaljujući programerima iz zajednice. Naravno Community verzija je besplatna i objavljena pod GNU/GPL v2 licencom. Svi koji koriste Community verziju mogu učestvovati u njenom razvoju. Na adresi http://projects.dioscouri.com/ korisnici mogu postavljati novorazvijeni kod, zahjteve za nove funkcionalnosti, izvještaje o bagovima ili mogu samo jednostavno pratiti razvoj nove verzije Tiende. A ako je nekome potrebna direktna pomoć korisničke podrške može se pretplatiti za pristup centru za korisničku podršku.

Minimalni zahtjevi za uspješnu instalaciju Tiende je:

-    Joomla! 1.5.15+

-    PHP 5.2+

-    MySQL 5.0+, InnoDB enabled.

Tienda koristi autohtoni Joomla! jezički sistem, tako da ju je lako prevesti na bilo koji jezik uz pomoć nekoliko klikova i jedne od besplatnih Joomla! ekstenzija za prevod kao što je com_translationmanager. Zahvaljujući Tienda zajednici već postoji 10 prevoda sa engleskog jezika koji je naravno instaliran kao podrazumjevani. Pritom bih napomenuo da je za primjenu Tiende u BiH i na Balkanu potrebno izvršiti sitne ispravke koje se tiču zemlje, geozona i regija. Ovo su manje greške koje se mogu vrlo brzo ispraviti. Vjerujem da će u nekoj od narednih verzija biti ispravljene, a i sama Tienda prevedena.

Iako je još uvijek u beta verziji, Tienda je sofisticirano e-commerce rješenje koje odgovara  različitim vrstama online šopova. Tienda uključuje mnoštvo opcija za cijene artikala, navešćemo neke:

- grupiranje cijena gdje npr. možete podesiti različite cijene za preprodavce,

- podešavanje cijena prema količini npr. ako naručite 1 jedinicu artikla cijena je 20,00$, a ako naručite 2 cijena je 18,00$,

- različite cijene podešene prema datumu (pogodno za promocije) itd. Takođe proizvodi mogu sadržati različite atribute kao što su veličina, boja itd. Moguće je i podesiti različite poreze i takse koje se primjenjuju na konačnu cijenu proizvoda.

Ovo su samo neke od mnoštva opcija Tiende. Trebala bi nam jedna knjiga da bi ih sve predstavili i objasnili. Pri tom nemojte misliti da je Tienda težak alat za upotrebu! Vrlo je intuitativna i jednostavna za upotrebu.

Letimično ćemo pregledati srce same Tiende tj. njene administratorske panele.  Administratorska strana Tiende za sad (v0.7.1) ima 9 panela koje ću vam opisati prema njihovim nazivima na engleskom: Dashboard, Orders, Catalog, Users, Coupons, Custom Fields, Localization, Tools And Reports i Configuration.

 

Dashboard

Komandna tabla ili Dashboard nam omogućava da pregledamo sve važnije podatke tj. statistike o našoj veb prodaji. Tu su grafici koji prikazuju broj narudžbi i prihode prema selektovanom vremenskom rasponu.  Možemo pregledati ukupan prihod, ukupan broj narudžbi, poslednje narudžbe i drugu statitstiku za narudžbe, naručene artikle, proizvode, uplate, pretplate, kupone, korisnike i kategorije.

 

Orders

Na panelu Orders tj., narudžbe imamo četiri podmenija: Orders (Narudžbe), Payments (Uplate), Subscriptions (Pretplate) i Ordered Items (Naručeni artikli). Orders ili Narudžbe je panel gdje možemo pregledati sve narudžbine. Svaka se može pojedinačno pregledati sa svim potrebnim detaljima kao što je datum, ukupan iznos, adresa isporuke, status narudžbe i sl. U ovom panelu je moguće i sačuvati promjene detalja narudžbi. Payments (Uplate) koristimo kad želimo da saznamo detalje o pojedinim uplatama, tu se može vidjeti informacija o tipu uplate, iznosu, datumu itd. Takođe, detalje o uplatama možemo izmjenjivati. Subscriptions (Pretplate) koristimo za pregled informacija kao što su dužina pretplate, informacije o pretplaćenom korisniku, ID narudžbe na kojoj se nalazila pretplata. A možemo i mjenjati određene podatke pertplate. Ordered Items (Naručeni artikli) nam, slično prethodnim panelima, nudi informacije o pojedinačnim naručenim artiklima (ime, cijena, broj artikla itd.) sa podacima na kojoj se oni narudžbi nalaze.

 

Catalog

Katalog je po meni najzanimljiviji panel u Tiendi. U njemu možemo upravljati sa artiklima iz našeg veb šopa. Tu su četiri podmenija Products (Proizvodi), Categories (Kategorije), Manufacturers (Proizvođači), Reviews and Ratings (Recenzije i ocjene). Products (Proizvodi) sadrži veoma zanimljive opcije za upravljanje proizvodima. Za proizvode je moguće unijeti osnovne informacije: ime, model, šifra, proizvođač, kategorija, slika, opis, atribute (veličina, boja i sl.), da li se vrši dostava ili ne, gabariti i mnoge druge. Tu je moguće podesiti sisteme cijena,  relacije sa drugim proizvodima, prikaz, integraciju sa drugim Dioscouri ekstenizijama itd. Categories (Kategorije) se odnosi na kategorije proizvoda, za svaku kategoriju možemo podesiti opis i sliku koja će biti prikazana na sajtu, a isto to možemo uraditi i za proizvođače (Manufacturers). Reviews and Ratings (Recenzije i ocjene) nam omogućava da pregledamo recenzije i ocjene za pojedine proizvode koje korisnici unose na sajtu. Tiendu je lako integrisati sa ostalim Dioscouri alatima, pa je tako možemo integrisati i sa Ambra ekstenzijom za korisnički menadžment koja bi nam npr. omogućila da korisnici koji unose ocjene i recenzije za proizvode mogu biti nagrađeni bodovima koji kasnije mogu biti iskorišteni pri kupovini.

 

Users

U ovom meniju je moguće pregledati podatke o pojedinim registrovanim korisnicima i njihovim aktivnostima, npr. ukupan broj završenih narudžbi, ukupan potrošeni iznos, ukupan broj recenzija, poslednjih 5 narudžbi, listu aktivnih pretplata itd. U podmeniju grupe, moguće je napraviti različite grupe korisnika.

 

Coupons

U ovom panelu možemo voditi evidenciju o kuponima koji imaju sledeće osobine: ime, kod, vrijednost, valutu, tip vrijednosti (iznos ili procenat), maksimalan broj upotreba, maksimalan broj upotreba po korisniku, datume trajanja, opis i druge.

 

Custom Fields

Ovdje možemo dodati svakom proizvodu bilo koje dodatno polje čije vrijednosti administrator ili korisnik može mijenjati. Polje može biti predefinisanog tipa, npr. text, textarea, date itd.

 

Localization

Localization je kontrolni panel u kom možemo podešavati:

-         države, zone, geozone i valute,

-        formatirati imejlove koji će biti poslati korisnicima (poslije završene kupovine itd.),

-        podešavati nazive statusa narudžbi

-        podešavati poreze koji će se primjenjivati na narudžbe (poreze je moguće podesiti tako što se prvo napravi porezna geozona, u nju se doda porez i porezna stopa).

 

Tools And Reports

U panelu ‘Tools And Reports’ imamo dva podmenija. Reports nam daje mogućnost da pregledamo razne izvještaje kao što su Najprodavaniji proizvod, Najveći potrošači, Naručeni proizvodi, Prodaja po proizvođačima itd. Trenutno ima 10 vrsta izvještaja, ali ovaj broj se stalno povećava sa novim verzijama Tiende. Tools je podmeni u kom trenutno imamo alate za uvoz podataka iz CSV formata, za migraciju podataka iz VirtueMart i XCart komponenti.

 

Configuration

Configuration je kontrolni panel u kom imamo niz podešavanja. Tu možemo izvršiti osnovna podešavanja: informacije o veb šopu (ime veb šopa, ime kompanije, adresa, vlasnik itd.), podešavanja za slike, podešavanja valute, mjernih jedinica, formata datuma, podešavanja prikaza i brojna druga. Zatim u ovom kontrolnom panelu imamo i dva jako bitna podmenija a to su Shipping Methods (načini  dostave) i Payment Methods (načini plaćanja). Ovdje možemo upravljati plaginovima za dostavu i plaćanja. Tienda se može pohvaliti brojnim plaginovima za payment processing usluge. Postoji podrška za PayPal, GoogleCheckout, 2Checkout, Authorize.net i brojne druge, a stalno se kreiraju novi plaginovi. U njihovom kreiranju učestvuje i zajednica i dioscouri.com tim.

 

Kao što ste mogli vidjeti Tienda ima brojne opcije i može biti odlično rješenje za bilo koji veb šop. Ali da ne bi izgubili objektivnost trebamo joj naći i par zamjerki. ;) Za sad postoji nekoliko sitnih bagova, kao što je npr. nemogućnost unosa podataka za opis proizvoda u Google Chrome sa TinyMCE editorom. Tienda je još uvijek u beta verziji, te je za nadati se da će ove greške biti brzo ispravljene. Iako je još uvijek beta ni jedna od ovih  grešaka nije kritična i Tienda je potpuno funkcionalna. Drugi nedostatak je slaba dokumentacija, koja će vjerovatno postati obimnija kada Tienda izađe iz beta verzije. Svi znamo koliko programeri ne vole da redovno pišu dokumentaciju. :) Takođe, kao zamjerku bi možda neko i uzeo to što pretplata na korisničku podršku za Tienda ekstenziju na dioscouri.com sajtu iznosi 99,99 dolara mjesečno, što za naše prilike i nije mala cijena.

Za kraj možemo navesti niz primjera upotrebe Tiende (ovo je samo nasumična lista):

http://www.mugart.com.au/

http://bambootheme.com/showcase/mar11/

http://www.palomarweb.com/

http://www.gigabit-cs.com/

http://spher-clothes.com/

http://www.sharshair.com/

http://www.mrsiteguy.com/

http://www.skiwhitepass.com/

http://www.davyhiteprochip.com/

https://perfectplasticcards.com/

http://www.frocksy.com/

http://www.smoother.co.nz/

http://www.asiatechtrade.com/

http://www.sweet-dreamz.co.za/

http://www.trolleybasketusa.com/

http://www.ratsclan.com/

http://nifas.org/

http://www.shopcurio.com/

https://www.jessbeenatural.com/

http://www.flavoredsoap.com/

http://www.butlerdekhockey.com/

http://www.organicallyyoursla.com/

http://www.mekoe.com.au/

http://www.craftersedge.com

http://www.vengeancestreetwear.com/

https://www.pauljmeyer.com/

http://janebaron.com/

http://www.yogaorganix.com/

... itd. lista se nastavlja. Dobićete skoro 2 miliona rezultata ako u Google pretraživaču napišete allinurl:option=com_tienda.

Ko je na portalu?

Ko je na portalu: 11 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika portala

Posjetioci
1922
Članci
469
Broj pregleda članaka
3205826

Socijala