Završena prva Joomla! BiH konferencija

Napokon je završena prva bosanskohercegovačka Joomla!Day konferencija pod nazivom Ilirija 2011.  Ilirija 2011 je zamišljena kao dvodnevni događaj, pa su predavanja bila podijeljena na petak i subotu.

Poseban značaj ovom skupu dala je činjenica da su prisutna bila čak tri originalna osnivača Joomla! projekta, naš Emir Sakić, Jean Marie Simonet, te Brian Teeman kao i prisustvo Joomla! zajednica iz Hrvatske, Srbije i Makedonije koji su dogovorili zajedničku saradnju (uključujući i Crnu Goru) u budućim projektima posebno pri internacionalizaciji Joomla CMS-a i zajedničke podrške za sve korisnike iz nabrojanih zemalja.

 

Ceremonija otvaranja konferencije je počela nešto nakon deset sati ujutro kako je i bilo najavljeno. Dobrodošlicu je zaželila Ermina Kantić, moderatorica konferencije i profesorica engleskog jezika a konferenciju su zajedno otvorili Jean Marie Simonet (koji je u Tešnju dobio novi nadimak Joomla! Čiča), suosnivač Joomla! projekta i Admir Agić, vođa Joomla! BiH projekta.

Nakon otvaranja konferencije, prezentaciju u kojoj je prisutne upoznao sa Joomla! projektom, održao je Brian Teeman. Kao Mambo nasljednik, Joomla! je nastala 2005. godine, a prva verzija koja je ustvari rebrandirani Mambo 4.5.2.3 sa nekoliko sigurnosnih zakrpa je objavljena u septembru.

Prva LTS verzija pod oznakom 1.5 objavljena je početkom 2008 godine, a aktuelna verzija nosi oznaku 1.7, i objavljena je u julu ove godine. Sa zvanične stranice Joomla! je preuzeta više od 23 miliona puta, a trenutno je dostupno oko 8000 ekstenzija. U nastavku konferencije Admir Agić je predstavio Joomla! BiH zajednica okupljena oko Joomla.ba portala, a koju čini oko 500 članova i simpatizera. Joomla! BiH tim aktivno radi na lokalizaciji novih Joomla! izdanja, nudi podršku korisnicima ovog CMS-a, a bavi se i organizacijom edukativnih radionica, te razvojem predložaka i ekstenzija.

Nakon prezentacije Joomla! BiH zajednice Namik Brka je držao predavanje o osnovama Joomla! CMS-a i popratnim tehnologijama.


Jean Marie Simonet, jedan od osnivača Joomla! projekta, govorio je o internacionalizaciji Joomla! CMS-a, implementaciji višejezične podrške u Joomla! stranice, a u svojoj prezentaciji najavio je i promjene u sistemu označavanja novih verzije. Prema novom modelu, LTS ili Long Term Support verzije označavati će se prefiksom .5 (2.5, 3.5 itd), dok će ostale verzije dobivati različite decimalne oznake, pa će prva naredna LTS verzija nositi oznaku 2.5.


Doc. dr. Samir Lemeš sa Univerziteta u Zenici, govorio je o sigurnosti Joomla! CMS-a, kao i generalno o sigurnosti na Internetu. S obzirom da se radi o prvoj konferenciji ovog tipa, održano je i nekoliko prezentacija namijenjenih početnicima, a među njima i prezentacija na temu instalacije i konfiguracije Joomla! CMS-a, koju je vodio Danijel Križanović iz Joomla! BiH tima.

Posljednju prezentaciju prvog dana konferencije vodio je Emir Sakić, također jedan od osnivača Joomla! projekta, koji je govorio o razvoju Joomla! komponenata i dodataka. Jedna od osnovnih karakteristika Joomla! CMS-a jeste proširivost kroz instalaciju komponenti i dodataka.

Posljednja planirana prezentacija na temu SEO i SEF u Joomla! CMS-u, a koju je trebao voditi Miljan Vujošević iz Crne Gore, otkazana je zbog nepredviđenih okolnosti, pa je prvi dan Ilirija 2011 konferencije završen nešto ranije nego je bilo planirano.

U večernjim satima organizacioni tim je posjetiocima konferencije ponudio posjetu kulturno-historijskim obilježjima grada, a druženje u opuštenijoj atmosferi je nastavljeno i kasnije u Internet Cafeu Klub u Jelahu.

Drugi dan konferencije također je obilježilo nekoliko zanimljivih prezentacija. Na samome početku načelnik općine Tešanj, koja je bila partner organizacije konferencije, Fuad Šišić obrati se prisutnima u ime općine i Faruk Garić u ime UG Mladost koje je takođe bilo partnet u ovom projektu.

O značajnu backupa, kao i procesu kreiranja sigurnosnih kopija Joomla! CMS-a, te vraćanja u prvobitno stanje govorio je Danijel Križanović. Brian Teeman je objasnio proces kreiranja online zajednice, dok je Dario Kreštalica vodio prezentaciju o korištenju Joomla! CMS-a u komercijalne svrhe.

Dragan Panjkov iz kompanije Microsoft BiH predstavio je mogućnosti korištenje besplatnog razvojnog alata, Microsoft WebMatrix, u kombinaciji sa Joomla! CMS-om, dok je Ognjen Nikolić držao predavanje o procesu pokretanja Joomla! portala.

Na samome kraju Jean Marie je govorio o novinama u Joomla! 1.7 i planiranim inovacijama u sljedećim verzijama. Skup je završen dodjelom poklona i priznanja zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su učestvovali ili pomogli realizaciju ovog projekta. Dodjelu su izvršile naše ljupke hostese Mirela Aldobašić i Erna Šuvalić.

Posjetitelji su bili u mogućnosti da na info pultu dobiju više informacija o gradu Tešnju i njegovim znamenitostima, Joomla! projektu i bosanskohercegovačkoj Joomla! zajednici, ali i besplatnim alatima firme Microsoft od naše domaćice Merime Ahmić, mlade književnice. Uz prezentacije su se djelili i besplatni Joomla! pokloni.

U okviru konferencije održan je i sastanak timova za prijevod Joomla! CMS-a i dogovoreni su zajednički budući projekti od kojih bi posebno istakli novi zajednički portal za podršku korisnicima sa prostora BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.


Uz uspješno održavanje Ilirija 2011 konferencije, organizator je već najavio narednu konferenciju, koja će se prema planu naredne godine održati u Bošnjačkom institutu u Sarajevu. Sve prezentacije kao i snimci predavanja već u narednim danima biti će dostupni na zvaničnom portalu Joomla! BiH. zajednice, Joomla.ba.

Unatoč činjenici da je vrijeme godišnjih odmora i da je prva domaća Joomla! Day konferencija održana daleko od buke glavnog grada, Ilirija 2011 skup zabilježio je solidnu posjećenost, pa Joomla! BiH tim svakako treba pohvaliti na inicijativi i uspješnoj organizaciji. Mišljenja smo da se skupovi sa predavanjima i radionicama trebaju češće održavati, te se nadamo da će Joomla! Day u našoj zemlji prerasti u tradicionalan događaj.

Poruka konferencije - Make Joomla! not war! - Ilirija 2011

Hvala magazinu www.itpro.ba na ustupljenim fotografijama.

Članak na Joomla.org o našoj konferenciji: http://community.joomla.org/blogs/community/1482-joomladay-bosnia.html

Ko je na portalu?

Ko je na portalu: 12 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika portala

Posjetioci
1922
Članci
469
Broj pregleda članaka
3294314

Socijala