Dugo najavljivana verzija 2.5 u januaru 2012. godina napokon je ugledala svjetlo dana. U poređenju sa prethodnim verzijama nova verzija donosi dosta noviteta. Šta nam sve donosi nova verzija Joomla CMS-a pročitajte u nastavku teksta ...

 

 

 

Možda najbitnija novost za sve one koji koriste J! CMS je to da je verzija 2.5 "long term release", tj. da ubrzo neće biti promjene verzije kao što je to bio slučaj sa 1.5 ili 1.6. Verzija 2.5 je stabilna i planirana je za duže korištenje. Update sa verzije 1.5 ili 1.6 na 2.5 ide vrlo jednostavno kroz J! administraciju.

Novost je da verziju 2.5 pogoni tzv. Joomla platforma u verziji 11.4 koja omogućava još lakši razvoj dodataka i integraciju sa osnovom CMS-a. Klase kao što su JImage, JGrid i sl. sada se mogu koristiti za manipulaciju slikama tj. tabelama. Tu je i nova java biblioteka MooTools u verziji 1.4.

Nova komponenta com_finder omogućava napredno indeksiranje i pretraživanje J! CMS-a.

 

 

 

 

Novost je i mogućnost pogonjenja J! CMS-a na novim vrstama bazama podataka. Pored dosadašnjih MySQL i MS SQL, tu su i PostgreSQL i Oracle.

"Offline mode" u verziji 2.5 donosi mogućnost promjene slike koja če se prikazivati kao i opciju jezika koji če se prikazivati. "Offline mode" je čak moguče aktivirati i prilikom onstalacije CMS-a.

Pri registraciji korisnika sada je moguće koristiti i CAPTCHA dodatak gdje je moguće postaviti javni i privatni ključ.

Verzija 2.5 donosi i mogućnost prepisivanja "override" aktivnog jezika i dodavanje novog sloga.

Tu je i opcija korisničkih poruka koja omogućava slanje poruka specifičnom korisniku ali i dodjelu zadataka i definisanje na osnovu datuma ili kategorije.

 

Tu su i opcije povezivanja novih izbornika sa modulima, filtriranje sadržaja na osnovu kategorija i podkategorija, napredno filtriranje teksta, mogućnost email obavještenja za administratora pri kreiranju novih korisnika i još dosta toga.

 

Više o izmjenama možete pronači i na sljedećim linkovima:

http://www.slideshare.net/carson3511/joomla-25-new-features-and-hidden-gems

http://www.joomla.org/announcements/release-news/5406-joomla-25-released.html 

Ko je na portalu?

Ko je na portalu: 14 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika portala

Posjetioci
1922
Članci
469
Broj pregleda članaka
3258093

Socijala