Kako uraditi backup stranice i isti poslati na e-mail?

Redovan backup Joomla portala je obaveza svakog administratora. Kako uraditi backup stranice, i isti sačuvati na nekoj e-mail adresi? Vjerovatno su mnogi od vas postavili sebi isto pitanje.

U nastavku teksta kratko upustvo ...

 

 

 

 

Sve to možete uraditi sa Akeeba backup komponentom, o kojoj smo već pisali ovdje. Kada instalirate ovu komponentu, potrebno je da odete na Components/Akeeba backup, te u novom prozoru odaberete opciju „Configuration“, nakon što se otvori prozor sa postavkama potražite opciju „Data processing engine“ (1), odaberite  opciju „Send by Email“ te kliknite na „Configure...“ (2)

 

Slika 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika 1.

 

Sljedeći korak je da u prozorčiću koji se pojavio (3), upišete željenu e-mail adresu, ukoliko želite ostaviti kopiju backup-a na serveru, otkačite kvakicu "Delete archive after processing", u protivnom ovu opciju ostavite zakačenu.

Nakon što smo upisali e-mail, ostalo nam je još samo jedna stvar, a to je da u opciji "Archiver engine" kliknete na Configure (4), te postavite veličinu dijela arhive koju će Akeeba poslati na Vaš mail, s obzirom da backup nekada može biti veći i od nekoliko stotina MB, Akeeba će ih podijeliti na jednake dijelove i sve zajedno proslijediti na e-mail koji ste odredili.

Da bi ste odredili veličinu fajla pronađite opciju "Part size for split archives" (5) i postavite je na "Custom", te u nastavku dodajte željenu veličinu dijela arhive, (preporučena se kreće do 2MB). I  to je to ostaje vam samo još da spremite izmjene i napravite prvi backup.

 

Slika 2

Slika 2.

Ko je na portalu?

Ko je na portalu: 13 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika portala

Posjetioci
1922
Članci
469
Broj pregleda članaka
3205816

Socijala