Kreiraj svoju Joomla instalaciju!

 

Ukoliko imate potrebu da kreirate svoju ličnu Joomla CMS instalaciju koja bi sadržavala određeni predložak, modul, komponentu, formu i sl. u nastavku teksta možete saznati kako ...

 

 

Prvi korak je instalacija i konfiguracija Joomla CMS-a. Najbolje je to uraditi na lokalnom serveru. Nakon što portal dovedete u željeni oblik, instalirate potrebne dodatke (koponente, module, predloške, ...) potrebno je snimiti bazu podataka portala (sql dump).

 

Sljedeći korak je kreiranje instalacionog direktorija. Jednostavno kreirajte direktorij (sa proizvoljnim imenom, npr. MojaJoomla) i u njega snimite vaš portal koji ste pripremili u prethodnom koraku.

 

Sada je potrebno da izbrišete configuration.php skriptu.

 

Četvrti korak je da snimite posljednju verziju odgovarajuće instalacije Joomla CMS sa www.joomla.org/download.html. Znači ako ste koristili Joomla CMS 2.5 u prvom koraku snimit ćete 2.5 verziju. 

 

Nakon što raspakujete portal koji ste snimili potrebno je da direktorij Installation snimite u direktorij (sa proizvoljnim imenom, npr. MojaJoomla).

 

Sljedeći korak je da bazu podataka koju ste snimili preimenujete u sample_data.sql. Pošto su nam potrebni svi podaci iz baze (koji uključuju i procedure, poglede, funkcije i sl.) potrebno je da to sve obuhvatimo kao na slici dole.

 

Sada je potrebno da preimenujemo prefikse svih tabela u "#__" (bez navodnika).

Nakon toga potrebno je da ovu bazu podataka snimite u instalacioni direktorij (zapravo da je presnimite jer već ima standardna verzija unutra).

Posljednji korak je da kompresujete vašu Joomla-u i ona je spremna za instalaciju.

 

Više na: http://www.designersandbox.com/joomla/how-to-create-a-joomla-2-5-quickstart-package/#more-1809

Ko je na portalu?

Ko je na portalu: 25 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika portala

Posjetioci
1922
Članci
469
Broj pregleda članaka
3258077

Socijala