Kako instalirati dodatni jezik na Joomla portal?

Dragi "joomlaši", sigurni smo da svi znate instalirati paket jezika na vaš portal, pa je ovo kratko uputstvo samo za one koji se prvi put s tim susreću, kako bi smo im malo olakšali.

 

Paket jezika instalirate iz administratorskog dijela (www.vašportal.com/administrator). Pretpostavka je da vam je portal trenutno na engleskom jeziku.

Metod 1.

Jedan od načina da to uradite je direktno iz Joomla! Install languages servisa (ova opcija je dostupna tek od verzija 2.5). Odaberite stavku iz izbornika: Extensions - Extensions manager, zatim kliknite na karticu Install languages. Trebala bi se pojaviti lista dostupnih jezika koji se mogu instalirati. Ukoliko željeni jezik nije prikazan u listi, uradite sljedeće: Kliknite te na tipku Purge chache, zatim na Find languages. Sada bi željeni jezik trebao biti prikazan. Označite željeni jezik, zatim kliknite na Install tipku u gornjem desnom uglu.

Metod 2.

Drugi metod za instalaciju jezika je uploadom jezičkog paketa, sa vašeg računara, koji ste prethodno preuzeli (npr. sa JoomlaCode), na način kao što instalirate i ostale dodatke.

Odaberite iz izbornika Extensions - Extensions manager. U okviru Upload Package File kliknite na dugme Choose file, te odaberite jezički paket koji ste prethodno preuzeli. Nakon toga kliknite na tipku Upload & Install.

 

Promjenu jezika portala i/ili administratorskog dijela vršite u Extensions - Language manager. Odaberite karticu Installed - Site ili Installed - Administrator, označite željeni jezik, te kliknite na zvjezdicu pored naziva jezika, da ga aktivirate.

 

 Joomla.ba tim

 

Ko je na portalu?

Ko je na portalu: 16 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika portala

Posjetioci
1922
Članci
469
Broj pregleda članaka
3258065

Socijala