Joomla komponente u 2011. godini

Broj raspoloživih komponenti i dodatak za Joomla CMS ove godine je znatno porastao. U trenutku pisanja ovog članka na http://extensions.joomla.org je bilo preko 8.500 različitih dodataka za Joomla CMS.

 Kako izabrati pravi dodatak za vaš portal i na šta treba obratiti pažnju saznajte u nastavku teksta.

 

Tokom cijele godine na Joomla portalu za dodatke vrši se analiza i izbor najbolji komponenti koje preporučuju urednici portala. Oni se vode različitim kriterijima pri izboru, uključujući popularnost, sigurnost, funkcionalnost i sl.

Listu najboljih odabranih dodataka od strane urednika portala  možete pogledati na: http://extensions.joomla.org/extensions/featured

Ukoliko ne vjerujete mnogo urednicima uvjek se možete osloniti na zajednicu i njihove ocjene dodataka. Lista najpopularnijih i najbolje ocjenjenih dodataka dostupna je na http://extensions.joomla.org/extensions/most-favoured.

Prije snimanja bilo kojeg dodatka obavezno provjerite koliko je taj dodatak siguran. Koliko je koji dodatak siguran možete uvjek provjeriti na http://docs.joomla.org/Vulnerable_Extensions_List.

 

Jedan od najboljih dodataka za Joomla CMS je definitivno Akeeba backup, koji kako mu samo ime kaže služi prvenstveno za backup joomla portala. AB je dobio i prestižnu JOscar nagradu u 2010. godini.

AB je odličan backup alat koji može da radi automatski, šalje backup na email adresu ili ftp server, backup korištenjem mobitela itd. AB koristi Ajax, razne metode kompresije dokumenata, uključivanje/isključivanje, a pomoću njega moguće je i vratiti portal a ne samo ga backupovati.

 

JCE je do sada najmoćniji tekstualni editor za Joomla CMS. JCE posjeduje mnogo općija za uređivanje članaka kao što su uređivanje teksta, tabela, slika, video zapisa itd. Moguće ga je i konfigurisati po želi i potrebi korisnika.

 

 

Community builder je alat za kreiranje i upravljanje online zajednicama. Osim standardnih opcija koje svaki alat za online zajednice posjeduje CB ima i mnogo drugih prednosti kao što su: mogućnost dodavanja novih polja, upravljanje registracijom i kontrola procesa registracije korisnika, upravljanje listama korisnika, prikazivanje podataka u tabovima, integracija sa drugim komponentama, dodatni plugini za razne funkcije itd.

 

Extplorer je komponenta koja omogućava upravljanje dokumentima na vašem Joomla portalu. Pored standardnih opcija snimalja, brisanja, uploada, ... Extplorer posjeduje i napredne opcije kao što su drug&drop opcija, directory tree ili grid pregled a moguć je pristup korištenjem ftp ili http protokola.

 

 Joom!Fish je komponenta koja služi za upravljanje jezičkim saržajima na vašem Joomla portalu. Iako sa novom Joomlom 1.6.i 1.7 ne postoji potreba za ovom komponetom jer je ova fukcionalnost za objvljivanje sadržaja na različitim jezicima ugrađena u osnovu Joomla CMS-a, za verziju 1.5 ova komponenta je neophodna i nema konkurencije.

 

HotProperty je komponenta koja služi za online prodaju i odlično se integriše u Joomla CMS. HP je prolagođena za prodaju nepokretnih objekata, kuća, poslovnih objekata i sl., automobila, brodova ali i slika, DVD/CD-ova, knjiga i sl. 

 

 

VitrualMart je komponenta koja služi za online prodaju nudeči sve pogodnosti vođenja online prodavnice ili kataloga proizvoda. Prednost VM nad ostalim sličnim alatima je njegove administratorski  prednosti, upravljanje proizvodima, narudžbama, isporukama, popustima, grupama kupaca ili proizvoda itd.

 

 

SH404SEF je komponenta koja služi za uprevljanje SEF-om za vaš Joomla portal. Od SH404SEF mogućnosti tu su autoamtsko kreiranje meta opisa i QR kodova za sve stranice portala, korištenje HTML 5 tagova za unapređenje SEO-a, podrška za više jezika, zaglavlje za PDF, višejezična podrška, Google analytics podrška, kompatibilnost sa drugim komponentama, itd.

Ko je na portalu?

Ko je na portalu: 12 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika portala

Posjetioci
1922
Članci
469
Broj pregleda članaka
3205803

Socijala