Redizajn Joomla portala

 

Većina Joomla portala sa vremena na vrijeme vrišti za promjenom dizajna. Negdje je dovoljno napraviti samo par malih promjena i portal već tada izgleda dosta svježije, dok je negdje potreban totaln redizajn. Kako uraditi redizajn joomla portala saznajte u nastavku teksta.

Osnova uspješnog redizajna je planiranje i definisanje ciljeva unaprijed. Jako je bitno da znate zašto radite redizajn, koliko će vam vremena trebati i koji su efekti koje ćete postići. Znači na prvom mjestu je pravovremeno planiranje rada.

Odlika uspješnog WEB dizajna u novije vrijeme se ogleda u tome da je Joomla portal što jednostavniji sa tzv. "čistim dizajnom" (eng. clean design), sa malo različitih boja, gdje se raznolikost postiže različitim tonovima iste boje. To pored vizualnog doživljaja omogućava (lakoće snalažnja u istom) i brže učitavanje portala jer on nije "otežan" velikim brojem (količinom) slika i grafike.

Prvi korak u redizajnu je redizajn predloška (eng. template). Postojeću predlošku možete redizajnirati korištenjem nekog od programa za WEB dizajn (MX Dreamweaver / Fireworks) tako što ćete mjenjati grafike i CSS dokumente (fontovi, tabele, boksovi i sl.) ili korištenjem programa kao što je Artesteer da radite dizajn od početka.

Nakon redizajna predloška sljedeći korak je redizajn modula i sadržaja čime takođe mošete postići svježiji izgled portala.


Više na: http://magazine.joomla.org/issues/Issue-Nov-2010/item/158-planning-and-doing-a-site-redesign

Više na: http://www.joomlaport.com/Joomla-Template-Tutorial-Part-1-Joomla-Template-Concepts.html

Joomla grupa za redizajn: http://people.joomla.org/groups/viewgroup/731-Joomlaorg+Redesign.html

 

 

Ko je na portalu?

Ko je na portalu: 6 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika portala

Posjetioci
1922
Članci
469
Broj pregleda članaka
2676860

Socijala