10 korisnih savjeta za Joomla dizajnere

Pored grafičkih elemenata koji čine osnovu svakoga dizajna, postoji i onaj tehnički aspekt koji svaki uredno dizajnirani portal treba da sadrži. Portal treba biti prilagođen korisnicima koji ga posjećuju.
Sve funkcije moraju biti dostupne i jasno prikazane. Nerijetko posjećujemo web prezentacije, portale ili servise na kojima je jako teško pronaći funkciju (prozorčić) za pretraživanje. Logično (prosto ;)) razmišljajući najlakši način da dođeš do onoga što tražiš je da pitaš, tako da prozočić sa funkcijom pretraživanja mora da bude uvijek dostupan i jasno uočljiv.

U nastavku teksta vam donosimo 10 korisnih savjeta za svakog Joomla dizajnera.


1. Uvijek uključi brzi izbornik gornji desni ugao portala
Brzi izbornik bi trebao da sadrži svaki portal a njegova pozicija, na osnovu analize stručnjaka, je gornji desni ugao. Preporuka je da taj izbornik sadrži sljedeće podizbornike: Naslovnica (naslovna stranica portala na koju se moguće vratiti u svakom trenutku), O nama (izbornik koji sadrži informacije o vlasniku portala) i Kontakt (izbornik koji sadrži kontakt podatke, email, telefon, adresu i sl.).

2. Prozočić za pretraživanje portala, odnosno modul za pretraživanje pozicionirati u gornji desni ugao
Veliki broj posjetitelja ne želi da pretražuje vaš portal već da odmah napiše ono što želi i tu stupa na scenu prozorčić za pretraživanje. Najbolja pozicija za njega (i ona je standardizovana kod većine portala) je gornji desni ugao.

3. Dodajte izbornik u dno (footer) portala
U trenutku kada korisnik portala pročita tekst ili pristupi informaciji na dnu vašeg portala treba da ima mogućnost pristupa izborniku. Najbolji način da ga omogućite je da kreirate jedan izbornik u dnu (footeru) portala.

4. Logo portala ne smije biti premalen
Često dizajner ne prilagodi portal logu portala. Neki logotipi su duži, dok su neki širi, pa je i zaglavlje potrebno napraviti dovoljno široko da se logo portala previše ne smanjuje.

5. Uključite banere i reklame u portal
Svi portali imaju sponzore tako da je baner neizbježan sadržaj na portalu. Standardna veličina banera je 468x60 px. Osim banera potrebno je predvidjeti i reklame u modulima (npr. Google ads i sl.).

6. Povezani tekst (linkovi) mora biti jasno prepoznatljiv
Koristite jednu boju teksta za sve linkove na vašem portalu. Na taj način svi sadržaji će biti dostupniji i jasnije uočljivi korisniku.

7. Veličina teksta ne smije biti premalena
Veličina teksta vašeg portala ne smije biti premalena da bi tekst bio čitljiv. Preporučena veličina teksta je od 10px do 12px.

8. Tipke za navigaciju moraju biti jasno uočljive
Tipke za navigaciju su jedan od osnovnih alata svakoga Joomla portala tako da u svakom trenutku moraju biti dostupne i jasno uočljive. Preporuka je da se uključe i pri vrhu i pri dnu sadržaja tako da su lako dostupne.

9. Koristi i lijevu i desnu traku portala za izbornike
Joomla ima tu odličnu mogućnost da module može prikazivati i u lijevoj i desnoj traci (i naravno na još mnogo drugih pozicija). Nemojte ih uskrati korisnicima. Optimalna raspoređenost modula na lijevoj i desnoj strani daje simetriju portalu i čini ga razumljivijim i jednostavnijim za korištenje. Osim simetrije potrebno je obratiti pažnju i na funkcionalni raspored modula.

10. Lijeva i desna traka trebaju biti prilagodljive širine
Omogućite automatsko prilagođavanje širine lijeve i desne traka u zavisnosti od sadržaja koji se u njima nalaze. Zašto imati neiskorišten prostor.

Ko je na portalu?

Ko je na portalu: 4 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika portala

Posjetioci
1922
Članci
469
Broj pregleda članaka
2676842

Socijala