Izrada Joomla Template – 5. dio

Pozdrav čitatelji, kao što sam zadnji put najavio, nastavljamo sa izradom ili usavršavanjem  vašeg template.

Danas će te saznati više, kako da izaberete boju za vas portal.
U nastavku teksta saznajte kako izabrati.

Image and video hosting by TinyPic

 

 

 


Zadnji put smo više obraćali pažnju, kako da uredite navigaciju za vaš template, tj. kako da kreirate izbornike za vaš portal u par jednostavnih linija koda.

Nakon, možda za vas dosadnog dijela i kodiranja, mi smo spremni za prelazak na više uzbudljivo  dizajniranje  elemenata.

Preporučio bi vam da si napravite listu boja u običnom word dokumentu, od onih najvažniji pa do onih nevažnih.

Tako da bi imali to uvijek pri sebi. Ja volim stvoriti jednostavne tekstualne datoteke koje sadrže popis boja u hex vrijednosti, a zatim dodam neki svoj komentar za svaku boju i kada ju planiram koristiti.


Hex vrijednost -  engleska riječ koja označava boju, ili njenu heksadekadsku vrijednost (hex color value). Hex code sastoji se od znaka # iza kojeg slijedi kombinacija od 6 brojeva ili slova.

Važno je da znate, da je boja poslije sadržaja najvažnija stvar vaše web stranice.

Prvo sto gost uoči je boja i prva stvar koja će im pomoći da se ne primijetiti da je to samo još jedana Joomla! stranice, ako niste u nju uložili mnogo truda.

Ako ne znate koje boje izabrati, ja bi vam predlagao da izaberete sliku koja vam se najviše dopada i za koju mislite da će se dobro uklopiti sa ostatkom portala.
Sada uđite u Photoshop, odaberite željenu sliku i idite na Filter | Pixelate | Moziac   ->  filtra za prikaz slike u ogromanom pikselu.

To će vam dati dubok raspon boja i sada je na vama da izaberete pet do deset boja. Bilo koju boju izaberete iz vaše slike, moraju da se slažu.

Image and video hosting by TinyPic

 

Nakon što ste obradili sliku sa mozaik filterom, kliknete dva puta na „eye dropper “  i otvoriće se okvir gdje će biti mogucnost da copy-and-paste hex.  brojeve boje, unesete i spremite.
Hex. broj će te koristiti kada budete uređivali style.css

Ovako izgledaju hex. brojevi boja.

Image and video hosting by TinyPic

 

Toliko za danas, sa izradom vašeg template nastavljamo uskoro.

Ko je na portalu?

Ko je na portalu: 19 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika portala

Posjetioci
1922
Članci
469
Broj pregleda članaka
2679998

Socijala