Osnove SEO optimizacije

 

U ovom tekstu proćićemo kroz osnove optimizacije vašeg Joomla portala podjeljene u 15 koraka. Svaki korak je ukratko objašnjen i vrlo je jednostavno za primjenu.

Osnove optimizacije sastoje se od sljedećih koraka:

• ključna riječ ili fraza u linku
• meta opis
• dobra arhitektura
• link ka naslovnoj strani
• breadcrumbs (gdje se nalazite na portalu)
• link za kategoriju i/ili podkategoriju
• naslov sa ključnim riječima ili frazom
• veliki odnos teksta prema kodu
• sadržaj koji je u kodu blizu vrha strane
• jedinstven sadržaj
• pravilna imena slika i ako je tagovana sa alt atributom
• par puta ponovljenu ključnu riječ, frazu ili dio fraze
• podnaslove sa ključnim riječima ili frazom
• brzinu i da stranica nema više od 150 kb
• kompresovan i nizak broj CSS i javascript dokumenata

Ključna riječ ili fraza u linku je jako bitna iz nekoliko aspekata. Prvi razlog je da će pretraživači uvažiti više takav link u odnosu na bilo koji drugi link sa istom temom. Uslov je da imate i dobar, jedinstven tekst, kako bi vas pretraživači izbacili na što bolju poziciju. Ovakav link omogućava i lakše linkovanje prema vašem portalu. Link ne bi trebao da ima više od dvije fraze i preporučeno je da nema veću dubinu od četiri direktorija.

Meta opis ne smije biti duži od 155 karaktera. Ovo je opis teksta koji se obično (ne i nužno) prikazuje u rezultatima pretrage ispod vašeg linka pa gledajte da ovaj opis ima veoma lijep opis, ljudski nastrojen. Ako u njemu imate ključnu riječ, time jos bolje.

Arhitektura stranice je veoma važna. Na žalost, često se prave potali koji se sviđaju vlasnicima i često za savjet pitaju rođake i prijatelje iako im na kraju taj portal neće imati nikakvu funkciju. Mišljenje webmastera je potpuno zanemareno i stavljeno u drugi plan. Upamtite, pravljenje portala nije sređivanje sobe gdje Vi određujete raspored namještaja i koju ćete boju izabrati za zidove.

Link ka naslovnoj strani je obavezan. Ako korisnik "sleti" na neku drugu stranu veoma korisno je da može da dođe na naslovnu. Zadnjih godina je trend da se linkuje logo ka naslovnoj strani.

Breadcrumbs (gdje se nalazite na sajtu) je jako važna stvar jer je moguće i da bude prikazan u pretraživačima.

Link za kategoriju i/ili spodkategoriju je važan, naravno ako imate više kategorija, kako bi korisnici lakše kretali vašim portalom.

Naslov sa ključnim riječima ili frazom se obično stavlja u H1 tag koji se smatra najvažnijim tagom na portalu pa mu i pretraživači daju velik značaj. U naslovu bi morali uvijek stavljati ključnu riječ ili frazu i ne smije da prelazi 70 znakova.

Veliki odnos teksta prema kodu. Ovo je veoma značajno jer vas tjera da pišete više teksta a i radi brzine portala. Ako imate veoma loš procentualni odnos teksta prema kodu pretraživači mogu da vam prave problem u boljem pozicioniranju a pogotovo ako konkurencija ima brži portal.

Sadržaj koji je u kodu blizu vrha strane. Ne znam da li ste ikada koristili komandu CTRL+U. Tako možete da pogledate portal sa "druge strane" i kako je on prikazan kroz HTML. Ako je vaš sadržaj blizu vrha, pretraživači će smatrati takav tekst veoma bitnim. Ključne riječi i glavni sadržaj bi trebao biti na što višoj pozicija.

Jedinstven sadržaj. Nemojte da prepisujete sa drugog portala čak i ako je vaš tekst. Osim što dupli sadržaj pretraživači znaju jako dobro da kazne možete doći u poziciju da vas neko pravno tereti radi kopiranja autorskog teksta.

Pravilna imena slika vam mogu dovesti korisnike koji pretražuju slike a i daće svojih dva centa za relevantan sadržaj. Slika sa imenima poput "DSCF0150.jpg" obavezno preimenujte i dajte im smislene nazive poput "kuca-na-moru.jpg".

Alt atribut će vam doprinijeti pozicioniranju. Ako ne znate kako se on unosi, moraćete pitati vašeg webmastera. Pogledajte primjer:

<img src="/kuca-na-moru.jpg" alt="Kuca na moru">

Ponavljanje ključnih riječi i fraza. Iz ličnog iskustva ne vjerujem da postoji neki magični procenta koliko puta morate ponoviti neku frazu da bi ste pobijedili konkurenciju. Ponavljanje ključnih riječi mora biti smisleno i ljudski nastrojeno. Vaš tekst mora biti interesantan kako bi dobili povratne linkove koji će vam dodatno podići popularnost.

Kompresovan i nizak broj CSS i javascript dokumenata. Pošto browseri (Firefox, Opera, Chrome, Internet Explorer) sa jednog portala mogu istovremeno preuzimati samo dva.

Podnaslove sa ključnim riječima ili frazom bitni ako ih stavljate u h2, h3 i h4 tagu. Ovo ima dodirne tačke sa arhitekturom strane. Ako su vam naslovi smješteni u h1 tag, onda, logično, podnaslove stavljajte u h2, h3 i h4 tagove kako bi ste i pretraživačima i korisnicima objasnili značaj naslova veličinom teksta.

Brzina i da stranica nema više od 150 kb. Ovo je nadam se svima jasno. Postoji pravilo od 8 sekundi. Ako se vaš portal ne učita u tih osam sekundi onda većina korisnika odustaje od gledanja vašeg portala.

Kompresovan i nizak broj CSS i javascript dokumenata. Zašto kompresovani? Zato što ih pravite mnogo manjim nego što jesu i ubrzavaju proces učitavanja. Nizak broj CSS i javascript dokumenata je veoma važan jer pretraživači (Firefox, Opera, Google Chrome, Safari, Internet Explorer) učitavaju odjednom maksimum četiri dokumenta sa jednog domena.

Preuzeto sa: http://www.leftfield.me/ by Miljan Vujošević

Više o Joomla SEO pročitajte i na: http://www.joomlaseo.net/ ili na http://www.alrayeswebsolutions.com/blog/cms/how-to-make-your-joomla-site-seo-friendly/

Little Joomla SEO Book: http://www.pathos-seo.com/seo-for-your-website/little-joomla-seo-book.html

Ko je na portalu?

Ko je na portalu: 8 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika portala

Posjetioci
1922
Članci
469
Broj pregleda članaka
2621511

Socijala