Joomla 1.6 - YES ws. NO

joomla-upgradePitanje koje si mnogi joomlaši danas postavljaju je vezano za migraciju svojih sajtova na novu verziju 1.6. Da li to uraditi ili ne i kada ako ne sada?!

Pokušat ćemo vam predočiti kako stvari stoje i ovom trenutku.

Vjerovatno je da svi mi znamo svoju boljku! Većina nas po izlasku neke nove verzije xy alata kojeg koristimo na svojim računarima hrli ka ispitivanju istog bez obzira na činjenicu da nam je i onaj prethodni dobro služio. To je donekle i normalno. Želimo da probamo nove mogućnosti i jednostavno budemo u toku bez obzira što će možda taj novi alat naš računar dodatno opteretiti i oduzeti nam dragocijeno vrijeme njegove instalacije i deinstalacije starog.

Analogno tome bi trebalo da je i sa novom joomlom. No, jedno pitanje si postavljam dok pišem ovaj tekst. Da li sam i koliko često prije same instalacije provjerio šta je to doista novo u novoj verziji??? Pa i ne baš tako često.

Joomla 1.6 u svojoj novoj verziji prema službenim reklamama joomla.org zajednice izvještava nas da novine obuhvataju neograničenu dubinu kategorija, ACL (novi sistem kontrole pristupa), One click nadogradnja, SEO nadogradnju i još dosta toga. OK.

Nova verzija zahtijeva PHP 5.2.4+ i MySQL 5.0.4 tako da kod svojih hosting provajdera prvo morate provjeriti mogućnost same instalacije.

Kada je instalirate, ako to dosad niste, uočit ćete malo razlike. Ok, možda je to sve ispod haube, pa da provjerimo.

1. Prvo što smo uočili mimo novih ikonica u Bekendu je reorganizacija IZBORNIKA. Što bi gore sad je dole i obratno. Potrebno je malo vremena da se naviknete.

menu

2. Kategorije? Da, ima promjena. Nema više SEKCIJA, ostale su samo KATEGORIJE koje možete nizati do mile volje.

kategorije1

3. ACL? Da, i ovdje imamo novina koje na prvi pogled izgledaju jednostavne i daju mogućnost ograničenja koje do sada nismo imali.

acl

4. Nadogradnja vašeg templejta ili ekstenzije u jednom kliku trenutno nije moguća, a nadamo se da će nekad biti poput one u Wordpressu.

update

5. Media Manager je isti, nažalost.

xy.....

Ovako bih mogao nabrajati do izlaska sunca, ali ću skratiti i okrenuti stvari  na bit.

Mjesec dana po izlasku Joomle 1.6 možete naći samo par jednostavnih templejta. Čak se i komercijalne firme sustežu od preranog objavljivanja novih verzija postojećih kao i potpuno novih templejta, jer netom kola info kako J 1.6 baš i nije najbolje optimizovana za IE.

Stoga prije nego se odlučite, provjerite da li postoji vaš omiljeni templejt za J 1.6. A onda....

Onda provjerite ekstenzije koje koristite, jer bez njih vaš sajt neće izgledati kao što je bio, a to sigurno ne želite. Zato je naša topla preporuka da sačekate sa vašom migracijom na novu verziju do ljeta, jer će do tada stvari biti kristalno jasne. A što se tiče vaših stranica na J 1.5, ne brinite. Zvanična podrška za staru verziju trajat će negdje do aprila 2012. a dotad ostanite vezani za Joomla.ba zajednicu.

Ko je na portalu?

Ko je na portalu: 8 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika portala

Posjetioci
1922
Članci
469
Broj pregleda članaka
2646562

Socijala