Šta donosi Joomla 3.2

Joomla zajednica nikade ne miruje. Na osnovu rada programera i prijedloga članova Joomla zajednice iz cijeloga svijeta svjetlo dana ugledala je i nova verzija Joomla CMS-a. Nedavno objavljena posljednja verzija Joomla CMS-a u verziji 3.2. Svi oni, kao ja, koji su imali prilike da je instaliraju i koriste vidjeli su da ima dosta inovacija koje smo dugo čekali.

Krenimo redom ...

 

Nova verzija Jooomla CMS-a donosi preko 600 različitih inovacija i izmjena na osnovu prethodne verzije. Cilj ovih izmjena je da Joomla postane brža, jednostavnija i sigurnija za korištenje bez obzira na nivo znanja korisnika ili administratora.

Najveća izmjena je u administraciji, njenom izgledu i funkcionalnosti. Administratorski interfase je potpuno izmjenjen iako je zadržao većinu ranije funkcionalnosti. Izbornici su sada pregledniji i dostupniji kako na PC i tablet uređajima tako i na pametnim telefonima. Kako to izgleda možete vidjeti na slici dole.

Osim ovog unapređenja mnogi ističu i novi sistem upravljanja backupima/verzijama članaka ili stranica. U novoj verziji je moguće vratiti neku staru verziju članaka ili stranica ukoliko je to potrebno bez ispravljanja sadržaja članaka ili stranica. Jednostavno učitate verziju koju želite (a prethodno ste je kreirali) i to je to.

 Ali najveća inovacija po meni (nešto što WP ima već od samih početaka) je mogućnost instalacije dodataka iz administracije. Sada nova Joomla 3.2 ima tu opciju ugrađenu u sebi za korištenje. Sada je moguće u samo par klikova a ne napuštajući administraciju pronaći i instalirati novi dodatak.

Osim ovoga tu je još i unapređenje u redizajnu/reprogramiranju osnovnih Joomla dodataka u okviru RAD (Rapid Application Development) sistema, unapređenja kod upravljanja predlošcima, korištenim jezicima portala, tekstulani editor, AJAX podrška, ...

Sva unapređenja možete pronaći ovdje: http://www.joomla.org/announcements/release-news/5516-joomla-3-2-0-stable-released.html

Zavirite u novu Joomla 3.2 ovdje: http://demo.joomla.org/

 

Više na ovu temu možete pročitati ovdje: http://www.ostraining.com/blog/joomla/joomla-32/ 

Upustvo za instalaciju se nalazi ovdje: http://docs.joomla.org/J3.1:Installing_Joomla

Upustvo za update se nalazi ovdje: http://docs.joomla.org/J3.2:Upgrading_from_an_existing_version

Ko je na portalu?

Ko je na portalu: 9 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika portala

Posjetioci
1922
Članci
469
Broj pregleda članaka
3294333

Socijala