Kako instalirati dodatni jezik na Joomla! CMS?

Dragi "joomlaši", sigurni smo da svi znate instalirati paket jezika na vašu Joomla! web stranicu, pa je ovo kratko uputstvo samo za one koji se prvi put s tim susreću, kako bi smo im malo olakšali.

 

Paket jezika instalirate iz administratorskog dijela (www.vašawebstranica.com/administrator). Pretpostavka je da vam je web stranica trenutno na engleskom jeziku.

Metod 1.

Jedan od načina da to uradite je direktno iz Joomla! Install languages servisa (ova opcija je dostupna tek od verzija 2.5). Odaberite stavku iz izbornika: Extensions - Extensions manager (u novijim verzijama Extensions - Manage), zatim kliknite na karticu Install languages. Trebala bi se pojaviti lista dostupnih jezika koji se mogu instalirati. Ukoliko željeni jezik nije prikazan u listi, uradite sljedeće: Kliknite te na tipku Purge chache, zatim na Find languages (u novijim verzijama samo Find languages). Sada bi željeni jezik trebao biti prikazan. Označite željeni jezik, zatim kliknite na Install tipku u gornjem desnom uglu (u novijim verzijama - u gornjem lijevom uglu).

Metod 2.

Drugi metod za instalaciju jezika je uploadom jezičkog paketa, sa vašeg računara, koji ste prethodno preuzeli (npr. sa JoomlaCode), na način kao što instalirate i ostale dodatke.

Odaberite iz izbornika Extensions - Extensions manager (u novijim verzijama Extensions - Manage).

U okviru Upload Package File kliknite na dugme Choose file, te odaberite jezički paket koji ste prethodno preuzeli. Nakon toga kliknite na tipku Upload & Install.

 

Promjenu jezika web stranice i/ili administratorskog dijela vršite u Extensions - Language manager (u novijim verzijama Extensions - Languages). Odaberite karticu Installed - Site ili Installed - Administrator (u novijim verzijama odaberite iz padajuće liste Site ili Administrator), pronađite željeni jezik, te kliknite na zvjezdicu pored naziva jezika, da ga aktivirate, tj. postavite kao podrazumijevani jezik.

 

Joomla.ba tim

 

 

Ko je na portalu?

Ko je na portalu: 7 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika portala

Posjetioci
1922
Članci
469
Broj pregleda članaka
3258079

Socijala