Završena druga Joomla! BiH konferencija

Završena je i druga bosanskohercegovačka Joomla konferencija pod nazivom Joomla!Day BiH 2013.
Ovaj trodnevni događaj upriličen je u Sarajevu, u Hotelu Hollywood 3.-5. maja 2013. i bio je to vodeći IT događaj u regiji ove godine.

Poseban značaj ovom događaju dalo je prisustvo eminentnih predavača iz Joomla svijeta. Tu su bili Brian Teeman i Emir Sakić koji su su-osnivači Joomla projekta, David Hurley, Sander Potjer i Radek Suski koji su aktuelni članovi razvojnih timova Joomle, kao i neki od autora vodećih Joomla dodataka kao što su Nicholas Dionysopoulos, Valerie Isaksen i Bojan Nišević.

Prisustvo predstavnika Joomla! zajednica iz Hrvatske i Srbije dalo je dodatnu težinu ovom skupu. Kroz tri dana kvalitetnih predavanja, radionica i druženja stotinjak posjetilaca iz BiH i regiona mogli su da se pobliže upoznaju sa Joomla CMS-om, svjetskim aktuelnostima u oblasti web razvoja i odlikama biznisa u području informacionih tehnologija.

Prvi dan konferencije je protekao u radnoj atmosferi i sa fokusom na biznis. Od 10 do 18 sati pričalo se o Joomli. Dosta novih informacija o razvoju nove verzije 3.1 i dolasku LTS 3.5. Brzina instalacije, fancy dizajn administratorskog dijela, brzina učitavanja samog sajta te razne mogućnosti koje nam dolaze sa novom verzijom, predstavio je Brian Teeman (Engleska), jedan od osnivača Joomle.

Nakon otvaranja 2. BiH Joomla konferencije te Brianovog keynote-a, Emir Sakić (suosnivač Joomla CMS-a i član Joomla.ba zajednice) je predstavio sponzore koji su pomogli ovaj Drugi Event u BiH).

Moramo ih i ovdje navesti jer svako ko pomogne projektu koji je od društvenog značaja i koji koristi milionima ljudi je vrijedan hvale i spomena.

Tu su: 

- BH Telecom i redComponent - Zlatni sponzori

- OpenSourceMatters, Sakic.Net i ACL Manager - Srebrni sponzori

- Community Builder, JoomBiz, Poslovna logistika, Microsoft, VirtueMart, JomSocial i Općina Ilidža - Bronzani sponzori

Zahvaljujemo i brojnim Medijskim partnerima koji su dali doprinos na promociji JoomlaDay Eventa.

 

Enis Šahinović iz Microsofta BiH je predstavio Windows Azure platformu i demonstrirao instalaciju Joomle na MS Cloud.

Adnan Kurtović i Emir Sakić ispričali su svoja iskustva na putu od freelancera (slobodnjaka) do poduzetnika te objasnili prednosti i nedostatke kao i mogućnosti pojedinih oblika registracije vlastite firme u BiH.

Nakon kafe pauze Bojan Nišević - predstavnik RedComponent je predstavio komponente za Joomlu koje ova firma ima u ponudi.

Valerie Isaksen (Francuska), predstavnica Virtuemart Shop-a, predstavila je razvoj najpopularnije komponente za Online kupovinu na Joomla sistemu - Virtuemart, koja je dostupna i na našem jeziku.

Po završetku Valerijine prezentacije i niza pitanja koje su posjetioci postavljali uslijedila je pauza za ručak.

Nicholas Dionysopoulos (Grčka), poznat po popularnim komponentama Akeeba Backup i Admin Tools, govorio je o sigurnosti Joomla sistema i održavanju web stranica.

David Hurley (USA), Community Development Manager Joomle prezentovao je sistem i važnost organizovanosti u poslovanju na relaciji Client - Developer, tzv. Business CRM.

Sander Potjer (Holandija), autor poznatog ACL Managera, pokazao je integraciju Boostrap-a u Joomli 3 na primjeru jednostavnog Onepage portofolia.

SobiPro, komponentu namjenjenu uređivanju sadržaja na principu direktorija, predstavio je njen osnivač Radek Suski (Njemačka).

Nakon iscrpnog dana uslijedila je kratka pauza pred J!Party koji je trajao do kasno u noć.

Naredni dan je protekao u znaku razvoja za Joomlu za šta su najviše bili zainteresovani developeri. Prezentacije je otvorio Radek sa izborom pravih alata za web razvoj.

Nakon toga Bojan je predstavio jUpgrade PRO, komponentu za migraciju sajta na novije verzije Joomle.

Admir Agić - predstavnik Joomla BiH zajednice je predstavio naše aktivnosti u proteklom periodu, a zatim je Brian otkrio neke od mnogobrojnih tajni JCE, vizuelnog editora za Joomlu.

Nakon kafe pauze Emir je govorio o razvoju Joomla dodataka i programiranju za Joomlu. Predstavio je i neobičan inspiracijski projekat - iPad aplikaciju za prelistavanje vijesti rađenu na Joomla platformi.

Nicholas je zatim predstavio FOF - Framework on framework, svoju platformu za ubrzani razvoj Joomla aplikacija.

Sander Potjer je ispričao svoju Joomla priču i načine na koje svako može da se uključi i pomogne širenju Joomla zajednice.

U moru ekstenzija dostupnih za Joomlu potrebno je znati kako odabrati pravu. Nakon ručka Mike Veeckmans (Belgija) predstavio je načine izbora dodataka za Joomlu i njihovu implementaciju.

David Hurley je predstavio Joomla Framework, platformu na kojoj se bazira Joomla, a koja može poslužiti i za razvoj drugih aplikacija osim CMS-a.

Poslije kafe dan su završili Valerie sa predstavljanjem načina za proširenje Virtuemarta i Brian sa prezentacijom tagova, novoj mogućnosti u najnovijoj Joomla verziji 3.1.

Večernji Joomla Party protekao je u druženju u Hotelu Hollywood uz domaću pivu, a neki su iskoristili priliku i da se okupaju u bazenu.

Finalni dan je otvorio David predstavljanjem puta kojim Joomla ide, te načinima na koji se možete uključiti u zajednicu i pomoći razvoju. Radek je završio formalna predavanja sa planovima za Joomlu u budućnosti.

Nakon formalnih predavanja JoomlaDay se preselio u manju salu gdje je za okruglim stolom održano par radionica. Od toga kako praktično početi rad sa Joomlom do toga kako na pravi način pomoći popravku eventualnih bugova.

Poslijepodne trećeg dana, uputili smo se u razgledanje grada i neizostavne ćevape na Baščaršiji, a večernji Joomla Party upriličen je u The Pub-u na Malti, gdje je, uz tortu, proslavljen i Mikeov rođendan.

 

Još jednom se zahvaljujemo sponzorima koji su omogućili ovogodišnji JoomlaDay u BiH, predavačima koji su došli u Sarajevo iz svih krajeva svijeta, kao i svim posjetiocima što su svojim prisustvom uveličali ovaj jedinstveni događaj. Vidimo se ponovo naredne godine!

Dostupne prezentacije sa 2. Joomla!Day BiH konferencije možete naći ovdje: Prezentacije sa 2. Joomla!Day BiH

Više informacija i slika možete naći na Twitteru: #jd13ba i na našem Facebook page-u.

Ko je na portalu?

Ko je na portalu: 13 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika portala

Posjetioci
1922
Članci
469
Broj pregleda članaka
3294404

Socijala