Nadogradnja 1.5 na bilo koju 1.5.x verziju

 

Veoma je rizično uraditi nadogradnju bez ranijeg testiranja. Zato prije nadogradnje na Vaš web portal potrebno je postaviti lokaciju  na koju će se izvršiti test,a koji je identičan vašem web portalu, a zatim testirati nadogradnju na to. Kada ste zadovoljni možete ga primijeniti na web portalu kojem želite (uzimajući rezervnu kopiju sajta, odnosno pravljenje backup-a).

Takođe možete koristiti Joomla! proširenja za automatizovanje procesa ažuriranja.

 

 

Korak 1: Preuzimanje nadogradnje

Za preuzimanje najnovije nadogradnje i primanje MD5 djelova :

* Posjetite oficijalni Joomla portal
* Kliknite na "Download Joomla 1.5.x  other packages" link
* Kliknite "Joomla1.5.X Updates" povezati pod "Paketi"  za odlazak na stranici s detaljima o trenutnoj   nadogradnji
* Kliknite na "Files" karticu za prikaz raznih nadogradnji.
* Pronađite red koji odgovara vašoj trenutnoj instalaciji  i nadogradnju u formati (zip, tar.gz i tar.bz2) koja Vam najviše odgovara.
* Potvrdite preuzimanje datoteka koristeći MD5 dio u desnoj koloni na istoj liniji kao i paket koji ste odabrali.

Kada radite nadogradnju na verziju koja nije najnovija, obavezno pročitajte detaljnije o toj verziji.

Korak 2: Napravite backup Vašeg web portala

Prije nego što izvršite nadogradnju, vi bi ste trebali napraviti sigurnosnu kopiju Vaše web baze. Sigurnosna kopija postojećeg Joomla portal datoteke i pohraniti sve datoteke i baze podataka u slučaju da se izbriše ili dodje do određenih problema, vraćanje starih podataka i baza je veoma jednostavan proces.

Sve nadogradnje bi trebalo prvo da budu testirane na kopiju vaše stranice prije nego se primjene na portal.

Korak 3: Instalirajte zakrape datoteka

Postoje različiti načini instaliranja  datoteke u zavisnosti od okolnostima. Ako imate problema s jednom od ovih metoda, onda jednostavno pokušajte s drugu.


* Izbor 1: Raspakujte paket na vašem računaru, a zatim pomoću FTP klijenta uraditi upload  na Vaš portal.

* Izbor 2: Koristiti FTP klijent za upload datoteka na Vaš sajt, a zatim pomoću terminala sesija (npr. SSH) za povezivanje na Vaš web portal ih raspakujte.

* Izbor 3: Ako vaš hosting provider vam omogućava pristup Vašoj stranicu preko neke vrste web kontrolnog panela kao što je cPanel ili Plesk, možete koristiti control panel file menager za upload paketa, a zatim pomoću terminala sesije (koja također mogu biti dostupni putem kontrolnog panela) da otpakuje nadogradnju  i izvrišite promjene datoteka.

Korak 4: Provjeriti da li Vaš portal pravilno funkcioniše

Nemojte pretpostavljati da je nadogradnja koju ste uradili besprijekorna i da će radit samo zato jer je test koji ste uradili perfektno odrađen. Provjerite sve detaljno. Moguće je da razlike između portala i platformi portala gdje je test urađen, jer je moguće da se greška ne uoči na testnoj verziji. Ako ste pronašli problem i ne može te riješiti isti, uvjek imate rezernju kopiju koju smo uradili u Koraku 2 da povratite podatke.

Nadam se da će sve biti dobro i da se možete opustiti. Ako imate bilo kakvih pitanja prije, tokom ili nakon nadogradnje možete ih slobodno postaviti na našem forumu...