Joomla u oblacima

Svi mi u posljednje mnogo čujemo o Cloudima (oblacima) na Internetu kao novoj tehnologiji koja osvaja IT svijet. O čemu se zapravo radi možete pročitati ovdje.  

Kako se Joomla CMS koristi u ovoj novoj tehnologiji mnogi od vas su već vidjeli na http://demo.joomla.org. Saznajte više u nastavku teksta ...

 

Joomla CMS kao servis za krajnjeg korisnika postoji već odavno u okviru raznih web rješenja od kojih je trenutno vjerovatno najpoznatiji Softaculous ili Fantastico. U novije vrijeme u okviru Cloud rješenja nudi se Joomla SaaS (Joomla Software as a Service) gdje se Joomla CMS koristi kao već instaliran CMS i imate pristup CMS kao servisu ali ne i njegovom kodu tj. programu (software). Ovi i nije toliko tehnološko rješenje koliko je ekonomsko.

Sa tačke gledišta korisnika Joomla CMS Cloud sistem ili Joomla SaaS je jeftinije i jednostavnije rješenje, ali sa tačke gledišta profesionalnog administratora baš i nije. U svakom slučaju postoji dosta firmi koje nude Joomla SaaS i najveći su: Cloudaccess.net, SimplWeb.com i 040Hosting.eu.

 "Prednosti" za korisnike Joomla SaaS-a su:

1. Nemate odgovornost za većinu problema vezanih za hosting (npr. odgovarajuća verzija PHP-a i sl.)

2. Mogućnost automatizovanog backup sistema

3. Jednostavna instalacija komercijalnih komponeti i predložaka (možete ih kupiti kod vašeg Joomla SaaS provajdera a ne kod nekih trećih lica)

4. Integrisana online pomoć i podrška

Više o Joomla SaaS-u možete pročitati i na: http://magazine.joomla.org/issues/Issue-Nov-2011/item/587-Joomla-SaaS-A-Good-Start-for-Joomla-Newbie